سیره پیامبر اکرم در رفتار
شیخ صدوق(ره) در معانیالاخبار از امام حسن مجتبی علیهالسلام روایت کرده است:
«پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در چشم هر بیننده، با عظمت و موقّر بود. روی نیکویش چون ماه تابان درخشنده، قامتش متوسط، سری متناسب، مویی پیچیده، صورتی سفید و نورانی، پیشانی پهن و فراخ و ... داشت .
حضرت، قدمهایش را آهسته از زمین بلند میکرد و به آرامی بر زمین میگذاشت. چشمهای مبارکش بیشتر به زمین متوجه بود و به کسی خیره نگاه نمیکرد و هر کس را میدید ابتدا سلام میکرد.
سخن گفتن آن حضرت، متفکرانه بود و اکثر اوقات سکوت میکرد جز در مواقع ضرورت، سخن نمیگفت. هنگام تکلم به آرامی لب به سخن باز میکرد و کلامش نیز کوتاه، جامع و بدون تفصیل زیاد بود. خُلقش نیکو بود و به کسی جفا نمیکرد و کسی را حقیر نمیشمرد. نعمت الهی در نظرش بزرگ بود و هیچ نعمتی هر چند کوچک را مذمّت نمیکرد، بلکه همواره تعریف و تمجید مینمود. ناملایمات، هرگز ایشان را به خشم نمیآورد، ولی چون حقی را پایمال شده میدید از خشم، کسی ایشان را نمیشناخت... .»(1)
پینوشت:
1- سیره و سنن پیامبر اکرم، ص31 و 32.الگو به کلیات و تئوریها، روح و حیات میبخشد.
الگوی خوب، مردم را از رفتن به سراغ الگوهای بد باز میدارد.
الگوی خوب، دعوت و تبلیغ عملی است.
دلیل و فلسفه مجالس عزاداری امامان معصوم بهخصوص امام حسین (ع) آن است که پرچم الگوهای ایمان و استقامت در تاریخ بر فراز باشد.
خداوند، بارها به پیامبرش دستور داده، نمونههای برجسته انسانیت را به مردم معرفی کند تا این الگوها به فراموشی سپرده نشود. در یک آیه میفرماید: ”یاد ابراهیم را زنده بدار“ و در آیهای دیگر میفرماید: ”یاد مریم را زنده بدار.“
آری دیدن الگو، مطالب تصوری و ذهنی و شاید محال را بهصورت عینی مجسم میکند.
قرآن درباره الگو بودن پیامبر اسلام میفرماید:
”همانا برای شما در (سیره) رسول خدا، الگو و سرمشقی نیکوست، (البته) برای کسانیکه به خدا و روز قیامت امید دارند و خدا را بسیار یاد میکنند.
گرچه این آیه در میان آیات جنگ احزاب است، اما الگوبودن پیامبر، اختصاص به مورد جنگ ندارد، بلکه آن حضرت در همه زمینهها بهترین الگو است. به چند نکته توجه کنید:
?) آیه با کلمه ”لقد“ شروع میشود که هم حرف لام بهمعنای قطعاً است و هم حرف ”قد“، یعنی قطعاً و حتماً پیامبر برای شما الگوست و در الگو بودن او شک نکنید.
?) کلمه ”کان“ بهمعنای ثبوت و دوام است. یعنی الگو بودن پیامبر در همه عصرها و برای همه نسلهاست.
?) بهجای آنکه بگوید: ”رسولالله اسوه است“، میفرماید: ”در رسولالله اسوه است“ یعنی شما نمیتوانید مانند رسول خدا باشید، ولی میتوانید در لابهلای رفتار و گفتار و اخلاق او، برای خود الگوئی بیابید.
?) واژه ”اسوه“ در مورد تأسی و پیروی از دیگران در کارهای خوب بهکار میرود. در قرآن، این کلمه، درباره دو پیامبر عظیمالشأن آمده است: یکی درباره حضرت ابراهیم (ع) و دیگری درباره پیامبر اسلام (ص). جالب آنکه اسوه بودن حضرت ابراهیم در برائت از شرک و مشرکان است ولی الگو و اسوه بودن پبامبر در همه امور است:
در مهربانی با زیردستان، گشادهروئی با مردم، مشورت کردن، اخلاص، ساده زیستی، تشویق به کسب علم، عبادت، استقامت، در گفتار و عمل، مبارزه با ظلم و ستم، نظم و انضباط، نظافت و بوی خوش، مساوات، همسرداری، محبت به کودکان و...
چنانکه نقش پبامبر در جنگ احزاب، الگوی فرماندهان است: هدایت لشکر، امیددادن، خندق کندن، مزاح کردن، شعار حماسی دادن، به دشمن نزدیک بودن و استقامت نمودن. حضرت علی (ع) فرمود: در هنگامه نبرد، خود را در پناه پیامبر اکرم (ص) قرار میدادیم و آن حضرت از همه ما به دشمن نزدیکتر بود.
انتهای خبر // شبکه خبری برنا//121 - 169 - 39//www.BornaNews.ir
شاد اما دلسوز
ساده اما زیبا
مصمم اما بی خیال
مهربان اما جدی
سبز اما بی ریا
عاشق اما عاقل
زندگی کوتاهتر از آن است که به خصومت بگذرد و قلب ها
گرامی تر ازآنند که بشکنند
آنچه از روزگار به دست می آید با خنده نمی ماند و آنچه
از دست برود با گریه جبران نمی شود.
فردا خورشید طلوع خواهد کرد حتی
اگرما نباشیم ....